Кирил Петков прекрачи границата, заигра се със страховете на хоратаИма

...
 Кирил Петков прекрачи границата, заигра се със страховете на хоратаИма
Коментари Харесай

Пламен Абровски: Животновъдите изнемогват

 
Кирил Петков прекрачи границата, заигра се със страховете на хората Има пари в страната, общините би трябвало да желаят средства против бедствия и повреди Неправилната сеч е отговорна за наводненията Българска социалистическа партия неверно възнамерява работата по Стратегическия проект за земеделието Хляб и олио ще има, безпокоя се за плодовете и зеленчуците Градовете страдат от наводненията поради липса на единно координационно звено, споделя Пламен Абровски, лидер на листата на Има Такъв Народ в Монтана в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-н Абровски, проливните дъждове провокираха бедствено състояние в Карловско и на още няколко места в страната. Каква е повода за следващ път доста български градове да не могат да се защитят в сходна обстановка?

- Липсата на единно обмисляне. Ние нямаме единно координационно звено, което във всеки миг да следи ситуацията. Оставили сме на разнообразни институции сами да дават отговор за себе си и сами да преценят. Това води до безпорядък.

- Къде би трябвало да бъде основано такова звено?

- То би трябвало да е централизирано. И да бъде или по сходство на министерството на бедствията и повредите, каквото имаше преди време, или да усилим екипите на гражданска отбрана с запас, финанси, съгласуваност, взаимоотношения. Може да се сътвори и ново звено към Министерски съвет. Но сигурно имаме потребност от единна съгласуваност. Някой би трябвало да гони осъществяването на дилемите.

- Общините в положение ли са сами да се оправят с тези проблеми?

- За една голяма част от дейностите те са длъжни да се оправят. Почистването на коритата на реките е тяхно главно обвързване.

- В условия на тежка икономическа рецесия разполагат ли с задоволително пари за това?

- Пари в държавния бюджет има. Винаги има. Ролята на общините е да желаят и да упорстват за целеви средства. Защото в случай че всяка година планираш избрани действия и ги извършваш лека-полека, допринасяш за отбрана на популацията от бедствия и повреди. И последователно ще започнеш единствено да поддържаш, което е доста по-евтино.

Ще дам един образец, че в страната има пари. В последните дни на 47-ото Народно събрание министърът на земеделието изиска за земеделските производители в бюджета да бъдат заделени в допълнение към 160 млн. лева Ние като депутати гласувахме на изпълнителната власт 300 милиона от горната страна на тези 160 млн. Така че пари има. Общините също би трябвало да са дейни и да търсят верния механизъм. Хората по тази причина избират кметовете, с цел да могат те на локално равнище да се оправят с проблемите им и да ги пазят.

- Каква е връзката сред противозаконната или безразборната сеч и наводненията?

- Има една остаряла максима: Без гора няма вода. Само че поради другите зелени организации и екоактивисти доста хора започнаха да си мислят, че сеч е неприятна дума. И всеки потегли да приказва за противозаконна сеч. А тя е, когато един субект влиза в гората без позволение и сече дърва. Тя е доста малко на територията на България, доста рядко се случва. Другата, по-опасна сеч, е нерегламентираната. Това е, когато някой има позволение да сече и влиза в гората с машини и хора публично, само че както гласи остарялата сентенция около сухото прибира и суровото. Тоест прави сеч в по-голям размер, в сравнение с би трябвало. Но не сечта е отговорна за наводненията. Неправилната сеч е отговорна за наводненията. Когато сечеш вярно, почистваш гората. Ако са почистени болните дървета, в случай че са прибрани падналите,  при по-обилен дъжд няма да се получават тези бентове поради което всичко се свлича надолу. Вината е в неналичието на цялостна грижа за гората и за каналите.

- Какво е положението на язовирите сега? Кирил Петков разгласи в Монтана, че има 30 рискови и един от тях - " Огоста ", може да провокира злополучие като карловското. Като специалист и лидер на листата в Монтана по какъв начин смятате - действителна ли е заплахата от сходно злополучие или Петков предизборно се заиграва със страховете на хората?

- Вече реагирах, може би малко по-гневно, в сравнение с би трябвало. Но за мен е безусловно неприемливо да се заиграваш със страховете на хората и да се опитваш в политическото си изтощение да печелиш гласове от това, казвайки надали не " в случай че не изберете нас, стената на язовира ще падне ". Толкова е грозно, че нямам думи да го разясня. Тези хора доста бързо не помнят, че допреди един месец имаха министър на финансите и то още от служебното държавно управление. Имат регионален шеф на Монтана. Ако положението на язовира е било толкоз неприятно, той би трябвало до момента земята да е продънил, с цел да реши казуса. Имаха заместник-министър на земеделието. Язовирът е благосъстоятелност на " Напоителни системи " и този зам.-министър имаше всички законови механизми, с цел да трансферира средства и да стартира ремонт.

- Какво е действителното положение на " Огоста "?

- Бих желал да успокоя хората в Монтана. Да, язовирът, както всички останали в България има потребност от ремонт, само че положението на оборудването не е животозастрашаващо за хората. Не е редно по време на избори да се заиграваш с прехраната, страха и децата на хората. А господин Кирил Петков прекрачи границата.

- След ужасното забавяне с Плана за възобновяване и резистентност, Стратегическият проект за земеделието също бе върнат на България с над 200 забележки от Брюксел. Кои от тях са най-сериозни?

- По точка 8, където Европейската комисия искаше България да показа количествен разбор, който да демонстрира комбинираното влияние на всички механизми за поддръжка в него. И по какъв начин това ще подкрепи приходите на земеделските производители.

- Кой трябваше да го направи?

- Още Десислава Танева, когато започнаха анализите. Това за мен е концептуален разбор. Ако не знаеш по какъв начин ще повишиш приходите с всички пари, които даваш, какво правиш? Едно нищо.

- Сега какво би трябвало да свърши страната, с цел да може земеделските производители да видят пари до края на годината или средствата ще се забавят?

- Нашият стратегически проект ще бъде една доста забавна кръпка. Подготовката и договарянията започнаха в Брюксел по времето на министър Порожанов. Анализите се направиха по времето на министър Танева. След това две служебни държавни управления на Румен Радев пренастройваха проекта. Накрая пристигна министърът на Българска социалистическа партия, който го завърши и изпрати. В резултат на това получихме всички тези бележки. В момента министър Явор Гечев съвсем е изчистил всички тези бележки, с цел да може да входираме проекта и от 1 януари да могат земеделските производители да бъдат спокойни, че ще си получат парите. Сега към този момент разбирам нежеланието на министъра на Българска социалистическа партия за работа по законодателната част на Стратегическия проект. Просто те не са имали никаква визия по какъв начин той ще бъде приключен. И може би по тази причина работната група, която бе основана тогава, имаше период на активност 30 септември. Дотогава тя трябваше да приготви всички законодателни оферти, с цел да може по-късно Народното събрание да ги гледа. Стратегически проект ще има, законодателство ще има. Искам да успокоя земеделските производители, които си мислят че работата закъснява. Не - Българска социалистическа партия по този начин я е възнамерявала.

- Кога най-рано земеделците могат да получат пари по този проект?

- На 1 март те би трябвало да могат да стартират да декларират директните си заплащания. Ако има задоволително добра подготовка, хипотетично още от януари Държавен фонд земеделие може да започва приема за капиталово - планово подкрепяне. Защото не беше направено доста във връзка с Програмата за развиване на селските региони. Наложи се в последните дни на 47-ото Народно събрание аз персонално да предлагам промени в закона за подкрепяне на земеделските производители, с цел да може тази година вместо да загубим близо 30 милиона, да ги дадем под формата на помощи по Програмата за развиване на селските региони, където се очакваше една огромна загуба. Едва ли на 1 януари ще започва новото капиталово - планово подкрепяне, само че на 1 март ще започва директното подкрепяне.

- Гарантирането на продоволствената сигурност е тематика № 1 в Европа. Каква е реколтата у нас тази година, ще има ли задоволително зърно тази година?

- В България зърно ще има. Ние сме една от осемте страни в Европа, която създава повече зърно, в сравнение с използва. Така че аз за българския самун и за българското олио не се тормозя. Тревожа се за родното произвеждане на плодове и зеленчуци. Тях би трябвало да ги мислим от есента, тъй като зимата се приготвят.

- Кой аграрни бранш се нуждае от най-сериозна помощ?

- Най-наложително е да се помогне на българските животновъди. Чака ги доста тежка и сурова зима. А без тях месо на нашата софра мъчно ще има. Затова всички старания би трябвало да се насочат точно към тях.

- В програмата на Има Такъв Народ съответни ограничения в тази посока планували ли сте?

- Нашата стратегия е неповторима по своята същина, тъй като това е идея за ръководство. Преди да влезем в Народното събрание, ние имахме две години време, с цел да мислим какво и по какъв начин би трябвало да променим, с цел да има позитивен резултат върху България българското произвеждане. Едно ръководство би трябвало да планува краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения. Най-важните са средносрочните и дълготрайните. Всичко е развой. Краткосрочните, за жалост, към сегашния миг се показват единствено и само във даването на пари за акумулиране на капитал в земеделските производители, с цел да могат да устоят зимата.

Очаква се повишение на цената на свинското. Защо? Защото с цел да имаме свинско, ние би трябвало първо да отгледаме дребните прасенца. Тоест в този момент работим, с цел да имаме свинско по Коледа и следващата година. А се чака извънредно тежка зима с извънредно скъпи енергоносители. За да контролираме цената на свинското, е трябвало да вземаме краткосрочни решения предходната година по това време. Затова би трябвало да се работи със размах и отсега нататък. Най-лесно е да дадем пари, както вършат всички останали партии. Въпросът е какво генерираме с тях. Имам една фантазия - когато стартира да си приказвам със аграрни производители, да обсъждаме не дотации, а  пазар, нужните на пазара, качеството, опциите за експорт. Това обаче са доста дълготрайни ограничения. Те изискват успокоение, време и инвестиция в познания и умения.

- За да се случи всичко това, най-важно е да бъде формирано държавно управление след изборите. Каква е прогнозата Ви?

- Нека забележим резултата от изборите, разновидности има доста. И в този момент има държавно управление. И то не неприятно държавно управление. Винаги има държавно управление. Въпросът не е ще има кабинет, дали ще има устойчиво болшинство, което да одобри нужните закони. Но това устойчиво болшинство не значи държавно управление. Правителство може да има и на малцинството. Защото в случай че всички застанат зад една концепция и зад специалисти, възможностите прогресивно се усилват.

- Има Такъв Народ подготвени ли сте още веднъж да влезете във властта и при какви условия?

- Да, подготвени сме. Всяка партия, която отива на избори, би трябвало да е подготвена за това. Имаме хрумвания.

- Но като че ли до момента останахте неразбрани. Защо?

- Предоверихме се. Участвал съм в доста съдружни препоръки. Като партия сме извънредно лоялни и поредни и си държим на думата. Ще ви дам образец. Като част от съдружните задължения, " Продължаваме промяната " пожела всички депутати, които вземат участие в обединението, да се откажат от своето конституционно обезпечено право независимо да внасят законопроекти. За да внеса законопроект, Политическа партия настояваше първо да мине на съдружен съвет и да излезе от всички. Дали това се дължеше на манията им да управляват или на обстоятелството, че се оказа, че нямат никакви хрумвания за ръководство, не знам. Може би е микс от двете. Това е една от аргументите за толкоз дребната законодателната самодейност в 47-оно Народно събрание.

- Как си обяснявате отцепването на вашите сътрудници от Има Такъв Народ и виждате ли в тяхно лице конкуренция?

- Не, не виждам никаква конкуренция. Те избраха да станат част от " Продължаваме промяната ". За да са конкуренция, би трябвало да се обособени и независими, а те не са.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР